Vier het leven recepten

Annemiek zet bloemen in de vaas voor een blog over praktische tips om moederdag te vieren en je overleden moeder te eren.

Written by Annemiek Dogan

8 mei 2021

Als ik bij mijn ouders eet dan weet ik één ding zeker; ze staan zo kort mogelijk in de keuken en zitten zo lang mogelijk aan tafel. Zo was het vroeger al bij ons thuis. Een pan bami, pasta of aardappels met groenten eten we er geregeld. “Dat heb ik zo klaar”, zegt m’n moeder dan. Na tien minuten zitten we vervolgens aan tafel uitgebreid te kletsen. Het eten is bijzaak.

Toen ik zes jaar geleden mijn man leerde kennen kreeg ik er een Turkse schoonfamilie bij cadeau. Mijn schoonmoeder staat het liefst de hele dag in de keuken om pannen en schalen vol eten te bereiden. Ik heb nog nooit zulke volle tafels gezien en zoveel heerlijke geuren tegelijk geroken. Na uren werk in de keuken wordt de tafel gedekt en in tien minuten alles opgegeten. Het kletsen is bijzaak.

Mijn man Atay en ik hebben na verloop van tijd een eigen eetcultuur gecreëerd. Als ik kook gebruik ik graag pure ingrediënten en het liefst zo min mogelijk verschillende soorten. Soepen zijn mijn specialiteit. Ovengerechten maak ik ook graag, dan kunnen we vast aan tafel kletsen
terwijl de oven de rest doet. Mijn man staat graag wat langer in de keuken en mengt alle kruiden, specerijen, groenten en laat het dan nog lekker lang pruttelen. Zijn gerechten zijn een enorme smaakbeleving. Vooral de indiase stoofpotten zijn subliem.

Sinds 3,5 jaar eten mijn man en ik vegetarisch en zoveel mogelijk plantaardig. Wij waarderen het leven enorm en er hoeft voor ons geen leven ontnomen te worden. Wij willen juist levens verrijken. Ieder leven telt. Ieder leven is een wonder. Ook dat van een koe, varken of kip. Daarnaast is de energie van een bang machteloos dier niet de energie die wij in ons lichaam willen hebben. Een bewuste keuze.

Dit voer ik ook door in de Grief.Academy. Tijdens het onderhandelen met theaters voor het OnLive Theater in december 2020 was de eerste voorwaarde; alle catering vegetarisch en zoveel mogelijk plantaardig. Ik ga niet een avond stil staan bij verlies en ondertussen andere levens ontnemen om dit mogelijk te kunnen maken. Dat voelt voor mij niet zuiver.

Ik heb een e-book voor je gemaakt met mijn favoriete gerechten. Ze zijn smaakvol én makkelijk. Ook heel fijn als je rouw ervaart en snel een voedzame maaltijd wil bereiden. De recepten zijn een combinatie van de snelheid van m’n moeder en de pure ingrediënten van m’n schoonmoeder. Allemaal zijn ze met respect voor het leven, zonder dieren. Het leven is om te vieren, niet om op te eten. De gerechten hebben vaak maar vier ingrediënten, dat maakt ze makkelijk en puur.

Eet smakelijk of zoals m’n schoonmoeder zegt; Yarasın.

Met liefde,
Annemiek

Wellicht ook interessant…